Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisme die zich richt op mensen die problemen ervaren in het bekken-, de lage rug-, buik- en bekkenbodemgebied. Zowel mannen als vrouwen kunnen bij mij terecht. Veel klachten op bekkenbodemgebied zijn goed te behandelen, het is dan ook zonde om er mee rond te blijven lopen. 

De bekkenbodem bestaat uit meerdere spierlagen, lopend tussen het schaambot, het stuitje en tussen beide zitknobbels. Het heeft een dragende functie voor de organen en een stabiliserende functie voor de lage rug. Om te kunnen plassen, ontlasten en vrijen moet de bekkenbodem goed kunnen ontspannen. Maar om het plassen en ontlasten te kunnen uitstellen moet de bekkenbodem ook goed kunnen aanspannen. Als de bekkenbodem niet goed functioneert kan dit problemen geven op deze gebieden. Verzakkingsklachten, (pijn)klachten in het bekkengebied en bij de geslachtsdelen kunnen ook een relatie hebben met het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Net als klachten in het bekkengebied tijdens en na een zwangerschap.

De bekkenbodemfysiotherapeut kan indien nodig met behulp van inwendig onderzoek achterhalen hoe de functie van de bekkenbodem is. Doen de spieren op het juiste moment wat ze behoren te doen of is dit niet het geval? Als het functioneren niet optimaal is kan de bekkenbodemfysiotherapeut door middel van bewustwording, ontspanning en training de functie zoveel mogelijk optimaliseren zodat de klachten verminderen en/of verdwijnen. Naast onderzoek van de bekkenbodem, zal ook gekeken worden naar uw ademhaling en hoe u beweegt. Indien nodig worden adviezen ten aanzien van toiletgedrag en/of toilethouding meegegeven.

Tijdens het eerste consult zullen met name de klachten uitgevraagd worden, omdat bekkenbodemproblematiek klachten kan geven op meerdere gebieden zal veel informatie uitgevraagd worden om een beter beeld te kunnen vormen en tot een goede diagnose te kunnen komen. Als het nodig is en de patiënt hiermee instemt, zal de tweede keer een inwendig onderzoek plaatsvinden om te kijken of het beeld wat geschetst is klopt met het daadwerkelijk functioneren van de bekkenbodem. Indien inwendig onderzoek door u niet gewenst is, zal dit ten alle tijden gerespecteerd worden. Zonder inwendig onderzoek kunt u ook behandeld worden.